Neredovita menstruacija | Koji su uzroci, kako se dijagnosticira i liječi?

Neredovita menstruacija

Kako prevenirati karcinom vrata maternice?
4. svibnja 2017.
Lijecenje neplodnosti
Najčešći uzroci neplodnosti
27. listopada 2017.

Neredovita menstruacija je jedan od najčešćih tegoba žena u reproduktivnoj dobi. Menstruacija ili mjesečnica ritmično je mjesečno krvarenje iz maternice. Posljedica je ljuštenja zadebljane sluznice u šupljini maternice koji nastaje pod utjecajem hormona. Kao odgovor na udruženo djelovanje estrogena i progesterona u prvoj i drugoj fazi ciklusa, koja nastupa odmah nakon ovulacije, sluznica maternice se transformira i zadebljava kako bi se pripremila za prihvat oplođenog jajašca. Međutim, ako do trudnoće ne dođe, zbog naglog pada estrogena i progesterona pred kraj mjesečnog ciklusa, u pravilu 14. dan od ovulacije, nastupi menstruacijsko krvarenje kao posljedica odumiranja i odbacivanja zadebljane sluznice maternice. Menstruacija je fiziološka pojava, a ne bolest, iako mnoge djevojke i žene ne doživljavaju to tako, zbog jakih bolova na početku mjesečnog krvarenja(dismenoreja) koji su ipak najčašće znak pravilnog ovulacijskog ciklusa.


A što ako ciklus nije pravilan, kako se dijagnosticira neredovita menstruacija?

Više od 30% žena u nekom razdoblju svog života ima neki oblik neredovitog menstruacijskog ciklusa uz pojavu nenormalnog krvarenja. Definicija „redovite ili normalne menstruacije“ podrazumijeva trajanje menstruacijskog ciklusa od 24-38 dana, varijacije od 7-9 dana između najkraćeg i najduljeg ciklusa te trajanje samog krvarenja ne dulje od 8 dana u količini ne većoj od 80 mL po mjesečnom ciklusu (literaturna definicija). Međutim klinički se invidualno definira normalna jačina krvarenja bilo kojom količinom krvi koja ne utječe na fizičku, društvenu ili emocionalnu kvalitetu života žene.
Za postavljanje dijagnoze neredovite menstruacije potrebno je pratiti razdoblje od barem 6 mjeseci. Ako se mjesečna krvarenja javljaju češće od 24 dana, takvo stanje se naziva učestalo krvarenje i odgovara nekadašnjem pojmu - polimenoreja. Ako se krvarenje ciklički javlja rjeđe od 38 dana, takvo stanje se definira kao rijetko krvarenje iz maternice i odgovara nekadašnjem pojmu - oligomenoreja. Za izostanak menstrucije duži od 6 mjeseci koristi se pojam amenoreja.

Primarna amenoreja je izostanak menarche (prve mjesečnice) uz normalno razvijene sekundarne spolne karakteristike do dobi od 16 godina. Sekundarna amenoreja je izostanak menstruacije u bilo kojoj dobi nakon menarche u razdoblju od 6 i više mjeseci. Preobilno menstruacijsko krvarenje (djelom odgovara prijašnjem terminu menoragije) definira se kroz subjektivni doživljaj o pojačanom dnevnom gubitku krvi koji negativno utječe na kvalitetu života žene. Oskudno menstruacijsko krvarenje je najčešće oblik normalizacije ranijih obilnih krvarenja. Intermenstruacijsko krvarenje je krvarenje između dobro definiranih mjesečnih menstruacijskih krvarenja i može se javiti u nastavku menstruacije, sredinom ciklusa koje je i najčešće, te premenstruacijski.

Cikličko krvarenje u sredini ciklusa pojavljuje se u okultnom obliku u oko čak 90% žena, ali se može detektirati tek laboratorijskom analizom, a uzrokovano je prolaznim padom estrogena nakon ovulacije. Premenstruacijsko krvarenje je povezano sa disfunkcijom žutog tijela druge faze ciklusa, a rijeđe posljedica upale. Upale unutarnjih ženskih spolnih organa uz endometralni polip i istmocelu (prisutnost džepa iznad unutarnjeg ušća maternice kao posljedica prijašnje operacije na maternici), najčešći su uzroci postmenstruacijskog krvarenja.

Prema najnovijoj klasifikaciji nepravilnih krvarenja iz maternice postoji 9 uzroka nepravilnog krvarenja koji su podijeljeni u dvije grupe PALM (eng. dlan) i COEIN (eng. novčić). U PALM grupu ulaze strukturni uzroci koji se mogu dijagnosticirati ultrazvukom ili uzimanjem uzorka (histologija). Oni predstavljaju vidljive promjene u šupljini maternice kao što su polip, adenomioza, miom i nepravilno zadebljana sluznica (hiperplazija i karcinom). Grupa COEIN obuhvaća sve one uzroke nepravilnog krvarenja bez jasnog morfološkog supstrata kao što su poremećaj zgrušavanja (koagulopatije), nepravilni rad jajnika (hormonski poremećaj), nevidljivi poremećaji na nivou sluznice (kronična upala), jatrogeni (neki lijekovi, ali i samo hormonsko liječenje) i neklasificirani. Upravo prvi simptom svih gore navedenih patoloških stanja najčešće je neredovita menstruacija, uz uvjet da je žena u reproduktivnoj dobi te se očekuje da ima pravilan menstrualni ciklus.

Menstruacijsko krvarenje rezultat je složenih hormonskih i morfoloških promjena u tijeku jednog ciklusa. Glavna kontrola se odvija na nivou hipotalamusa i hipofiza, smještenim na bazalnom djelu mozga, koji imaju brojne veze unutar mozga, ali dobivaju i mnoštvo informacija sa periferije te uz pomoć hormona i mnoštva kontrolnih sustava upravljaju radom jajnika. Poremećaj na jednom dijelu ovog složenog puta, ali i utjecaj mnogih čimbenika izvan tog puta dovodi do poremećaja menstrualnog ciklusa pod nazivom kronična anovulacija.

Policistični jajnici - Foto: Mayo Clinic for Medical Education and Research

Jedan od najčešćih uzroka kronične anovulacije kod žena reproduktivne dobi je sindrom policističnih jajnika. To je reproduktivno-metabolički poremećaj često udružen s inzulinskom rezistencijom, hiperlipidemijom, debljinom, hipertenzijom itd. Rijetko krvarenje (oligomenoreja) ili čak amenoreja češći je oblik poremećaja ciklusa kod žena sa ovim sindromom u odnosu na učestala krvarenja (polimenoreja). Međutim, treba imati na umu da redovit menstruacijski ciklus nije uvijek garancija postojanja ovulacije, stoga kod žena s policističnim izgledom jajnika ili vidljivim hiperandrogenizmom potrebno je određivati progesteron u drugoj fazi ciklusa.

Dijagnoza ovog sindroma postavlja se temeljem konsenzusa koji uključuje dva od tri najčešća simptoma: 1. poremećaj ovulacije, 2. povećano stvaranje androgena, 3. ultrazvukom nađen policistični izgled jajnika. Liječenje je složeno, najčešće hormonskom kontracepcijom ili gestagenskom terapijom uz metformin ili inozitol te promjenu životnih navika. Od ostalih endokrinopatija, najčešće poremećeni rad štitnjače i nadbubrežne žlijezde te šećerna bolest dovode do neredovite menstruacije i kronične anovulacije. Ova skupina poremećaja uvijek ima karakteristične popratne simptome ovisno o kojoj se žlijezdi radi, te se onda tako i liječi.

Sekundarna amenoreja ili oligomenoreja može nastati i zbog anatomskog defekta maternice ili rodnice. Najčešće se radi o stenozi grla maternice nakon konizacije te sinehijama šupljine maternice nakon kiretaže. Histeroskopija je zlatni standard u otkrivanju i rješavanju ovih poremećaja.


Što je histeroskopija i gdje se sve primjenjuje u dijagnozi i terapiji nepravilnih krvarenja?

Histeroskopija je minimalno invazivna, endoskopska metoda koja omogućuje detaljni pregled unutrašnjosti maternice. Razlozi za izvođenje su ispitivanje neplodnosti, ponavljani spontani pobačaji, nepravilna i obilna menstrualna krvarenja, krvarenja u postmenopauzi itd. Osim toga, histeroskopija je nezamjenljiva kod liječenja nekog poremećaja ili bolesti unutar šupljine maternice koje se najčešće manifestiraju upravo abnormalnim krvarenjem. Intermenstruacijsko krvarenje koje se nastavlja na normalnu menstruaciju, ali i učestala krvarenja (polimenoreja) često su uzrok prisutnosti mioma, polipa, drugih promjena na sluznici maternice kao i kroničnoj upali sluznice. Nakon ultrazvučnog pregleda i uzimanja ev. uzorka iz šupljine maternice najbolja metoda za rješavanje tih slučajeva nepravilnog krvarenja je histeroskopija.

Upravo najčešći razlozi za izvođenje histeroskopije su odstranjenje polipa ili mioma koji se nalaze u šupljini maternice, otklanjanja pregrade ili priraslica, otklanjanje sloja sluznice maternice. Prednost ovog zahvata je da se radi pod kontrolom oka kako bi se ciljano odstranila bolest uz mogućnost potpunog očuvanja okolnog zdravog tkiva. Najčešće radi u kratkotrajnoj općoj anesteziji, te se već za nekoliko sati od zahvata može ići kući. Npr., kod žena koje su završile sa reprodukcijom, a imaju jako obilna i produžena krvarenja zbog prisutnosti mioma na maternici moguće je izbjeći veću operaciju odstranjivanja mioma tako da se histeroskopski odstrani sloj sluznice maternice do u bazu. Ovim načinom je moguće smanjiti ili potpuno ukinuti mjesečna krvarenja.

Od ostalih uzroka abnormalnog krvarenja iz maternice treba spomenuti adenomiozu (zadebljanje stijenke maternice zbog uraštanja žlijezda iz sloja sluznice u stijenku maternice) koje se također može uspješno histeroskopski tretirati, pa se tako ne samo smanjuju bolne i obilne menstruacije, nego se i povećava mogućnost začeća.


Po svemu navedenom očito je koliko je dijagnoza neredovite menstruacije složena i predstavlja izazov za kliničara. Međutim, jedno je sigurno --izostanak ili neredovito menstruacijsko krvarenje pokazatelj je da nešto u organizmu nije u ravnoteži i obavezno zahtijeva daljnju obradu i liječenje, bez obzira na dob žene.
Osluškivanjem svog organizma i bioloških ciklusa u tijelu najbolje brinemo o sebi samima, ali nikad ne smijemo zanemariti znakove koje nam naše tijelo daje, te na njih na vrijeme treba reagirati.

Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit