LBC metoda (tekućinska citologija) - umjesto Papa testa - Poliklinika Fleur

LBC metoda (tekućinska citologija) – umjesto Papa testa

Kardiologija
Aritmije u osoba bez drugih bolesti srca
27. ožujka 2018.
kongres estetske ginekologije
Dr. Pentz na 3. Svjetskom kongresu estetske ginekologije u Londonu
29. travnja 2018.

Iako je PAPA test najuspješniji test probira u povijesti, postoji određena nezadovoljavajuća dijagnostička točnost (dosta lažno pozitivnih i lažno negativnih nalaza). Stoga se razvila potreba za novom dijagnostičkom metodom koja bi osiguravala pouzdaniju dijagnozu u odnosu na konvencionalni PAPA test. Upravo se LBC (tekućinska citologija) još od 1997. pokušava nametnuti kao alternativna tehnika koja može garantirati veću dijagnostičku točnost nalaza. Studije objavljene od 1997-2007. većinom su zaključile da LBC nije niti osjetljivija niti specifičnija metoda za otkrivanje HSIL-a u usporedbi sa konvencionalnim PAPA testom. Mnogo je bilo kritika u interpretaciji rezultata tih studija, da bi unazad 10 godina gotovo sve studije potvrdile nove mogućnosti i prednosti LBC tehnike.

LBC - nove mogućnosti u dijagnostici lezija vrata maternice

Zašto smo u poliklinici uveli LBC metodu (tekućinska citologija)?

Danas se sigurno zna da su prednosti tekućinske citologije:


  1. manji broj neodgovarajućih uzoraka jer stanice za analizu ne sarže krv, sluz i/ili upalni sekret,
  2. smanjivanje broja lažno negativnih nalaza zbog lošeg uzimanja ili pripreme uzorka klasičnog PAPA testa,
  3. mogućnost korištenja dopunskih metoda iz istog uzorka (HPV DNA tipizacije, HPV m RNA, biomarkeri-p16, L1), veća osjetljivost nalaza u odnosu na PAPA test.
Razlog tome je u prvom redu način prikupljanja stanica specijalnom četkicom, koja se ispire u bočici s otopinom (umjesto da se ručno razmazuju na stakalce) i tako se sve stanice s četkice otpuštaju u otpinu i budu kasnije analizirane (PAPA testom samo se dio prikupljenih stanica nanese na stakalce). Tekućinska citologija se također koristi kompjuteriziranim očitavanjem što može dodatno smanjti pogrešku u očitavanju.

Znanstveno potvrđena metoda

Više studija je pokazalo naročitu korisnost tekućinske citologije u praćenju žena s prethodno manje određenim citološkim nalazima kao što su ASCUS (atipične stanice neodređenog značenja), ASC-H (atipične stanice kod kojih se ne može isključiti abnormalnost visokog stupnja) i AGC (atipične žljezdane stanice). Iako se u tim slučajevima uvijek radi i kolposkopija i ako je kolposkopski nalaz uredan, upravo tekućinska citologija preuzima značenje za daljnje praćenje uz mogućnost dodatnog testiranja na biomarkere.

Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit