Što je klamidija, koji su simptomi i kako se liječi? - Poliklinika Fleur
sindrom policističnih jajnika
Sindrom policističkih jajnika
10. veljače 2019.
radionica
Radionica – Pričajmo o tome: Inkontinencija u žena
26. ožujka 2019.

Što je klamidija?

Chlamydia trachomatis, poznatija pod nazivom klamidija, endocelularna je bakterija, što znači da živi u drugim stanicama, i uzročnik je spolno prenosive bolesti. Učestalost genitalne klamidijske infekcije u velikom je porastu i slovi kao jedna od najčešćih bakterijskih spolno prenosivih bolesti u svijetu.

Zbog svog podmuklog tijeka i najčešće neupadljivih simptoma često se naziva „tihom epidemijom“, a vidljiva postaje tek kod pojave ozbiljnih posljedica. Osim genitalnih infekcija, ova bakterija može zahvatiti i očni sustav te uzrokovati trahom, koji je jedan od glavnih uzroka sljepoće u svijetu. Do infekcije oka najčešće dolazi kontaminacijom ruku genitalnim sekretom i prijenosom na konjunktivu oka. Također, uzročnik je i bolesti lymphogranuloma venereum, proširene u tropskim i suptropskim zemljama, a koja se očituje prolaznim primarnim promjenama na koži nakon kojih nastaje gnojni limfadenitis i limfangitis, odnosno upala limfnih čvorova i limfnih žila, a može izazvati i infekciju sluznica.


Klamidijska genitalna infekcija – Kako se prenosi?

Klamidija, uzročnik genitalne infekcije, prenosi se spolnim odnosom. Jedna je od najraširenijih i po ljudsku spolnost najštetnijih spolno prenosivih bolesti. Rizični čimbenici su mnogi i vrlo slični kao i za ostale spolno prenosive bolesti. Rano stupanje u spolne odnose povećava mogućnost spolno prenosivih infekcija, kao i promiskuitetno ponašanje ili promiskuitetni partner. Redovita i pravilna upotreba kondoma jedino je sredstvo koja nas štiti od spolno prenosivih bolesti, a vrlo su važni i redoviti liječnički pregledi.

Prema spolu, klamidijska je infekcija češća u žena nego u muškaraca i to najčešće u mladih žena. Ova skupina osobita je ugrožena i zbog bioloških karakteristika nezrelog cerviksa, ali i zbog načina spolnog ponašanja. Učestalost klamidijske transmisije s inficirane žene i muškarca na njihove spolne partnere je podjednaka. Zaraznost se kreće u rasponu između 50% i 70% za one koji su izloženi klamidijskoj infekciji kroz višestruke nezaštićene spolne odnose. Međutim na rizik izloženosti utječe i broj potencijalnih inficiranih spolnih partnera u socijalnom okruženju.

Čini se da je zadnjih godina u Hrvatskoj više zaraženih s Ureaplasmom nego s Klamidijom, dok npr. u Italiji je situacija obrnuta, više ima zaraženih s Klamidijom nego s Ureaplasmom i to muškaraca. Klamidijska infekcija često je asimptomatska što joj je i jedna od glavnih karakteristika i razloga njezine široke rasprostranjenosti. Asimptomatska manifestacija bolesti je nešto češća u žena nego u muškaraca, iako je karakteristična za oba spola i iz tog razloga puno je onih koji se ne liječe, jer nisu svjesni svoje zaraze.


Simptomi i posljedice klamidijske genitalne infekcije

Kod žena, klamidijska infekcija uzrokuje najčešće cervicitis (upalu vrata maternice) i uretritis (upalu mokraćne cijevi) koji su kod velikog broja žena asimptomatski. Moguće blage tegobe su peckanje pri mokrenju, pojava pojačanog iscjetka u rodnici i krvarenja nakon spolnog odnosa.

U slučaju pojave simptoma, oni kod žena nastaju 7-14 dana nakon spolnog odnosa. Liječnik može posumnjati na klamidijsku infekciju ako pri pregledu primijeti krvarenje na dodir, pojačani sluzavo gnojni iscjedak iz vrata maternice, otok, crvenilo i ostale znakove upale na cerviksu, no u potpuno asimptomatskih manifestacija bolesti infekciju možemo dokazati samo pomoću laboratorijskih pretraga (cervikalni brisevi ili PCR test iz urina).

Zbog svega navedenog jasno je koliko su redoviti ginekološki pregledi i razgovor s vašim ginekologom važni i potrebni.

Neprepoznata i neliječena klamidijska infekcija dovodi do kroničnog tijeka bolesti i pojave ozbiljnih komplikacija. Kod žena to znači pojavu upalne bolesti zdjelice, izvanmaternične trudnoće i sterilnosti. Ozbiljne i trajne posljedice klamidijskih infekcija javljaju se samo ako klamidijska bolest ostaje perzistentna, odnosno kronična bolest koja rezultira kroničnom upalom.

Upalna bolest zdjelice je infekcija gornjeg dijela ženskog spolnog sustava - vrata maternice, tijela maternice, jajovoda i jajnika. Nastaje zbog širenja mikroorganizma iz cerviksa i rodnice u gornje dijelove spolnog sustava, a simptomi su bol u donjem dijelu trbuha, vrućica, jaki iscjedak iz cerviksa i abnormalno krvarenje iz maternice. Komplikacije su brojne i složene te zahtijevaju intenzivnije liječenje jer između ostalog mogu dovesti do neplodnosti, kronične boli u zdjelici i izvanmaternične trudnoće.


Liječenje klamidijske genitalne infekcije

Uzorak za laboratorijsku dijagnostiku najčešće se dobiva obriskom vrata maternice tijekom ginekološkog pregleda, a uzimanje brisa je bezbolno. Najnoviji testovi koji se temelje na umnožavanju nukleinske kiseline (PCR, LCR) mogu koristiti uzorak urina ili sekret iz uretre ili cerviksa. Rezultati u većine testova su dostupni nakon tri dana. U slučaju dokazane infekcije treba započeti antibiotsko liječenje. Danas najčešće za nekompliciranu klamidijsku genitalnu infekciju koristimo azitromicin. Lijek treba popiti u potpunosti bez obzira na raniji nestanak simptoma, također treba liječiti i spolnog partnera. Spolnog partnera ili više njih treba liječiti i ukoliko nemaju izražene simptome i to je vrlo važno kako bi se spriječilo širenje bolesti, ali i reinfekcija koja kod žena povećava mogućnost razvoja upalne bolesti zdjelice.


Trudnice i klamidijska infekcija

Klamidijska genitalna infekcija može dovesti do spontanog pobačaja ili prijevremenog poroda, a tijekom samog poroda može doći do infekcije spojnice oka novorođenčeta ili novorođenče može razviti upalu pluća.Zbog učestalosti klamidijske infekcije i njezinih neupadljivih simptoma nužno je uzeti bris vrata maternice trudnice, te ukoliko je to potrebno liječiti oba partnera. U trudnica se najčešće primjenjuje azitromicin, eritromicin ili amoksicilin.


Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit