AIDS - Poliklinika Fleur
dodir mama i beba
Prirodni porod ili carski rez?
4. studenoga 2022.
menopauza
Menopauza i štitnjača
17. veljače 2023.

1.12 obilježava se kao svjetski dan (Acquired Immunodeficiency Syndrome – AIDS) ili u hrvatskom narodu bolje poznata kao “kopnica” poznato kao bolest imunološkog sustava. U Hrvatskoj je od 1985.do 2021.godine dijagnosticirano 1904 osobe. U početcima se pozitivna dijagnoza na HIV ili AIDS smatrala na neki način kao smrtna presuda. Uz napredak medicine i antiretroviralne lijekove oboljeli žive jednako dugo kao i osobe bez dijagnoze.

Da li su HIV i AIDS  istoznačnice?

Jednostavno je zabuniti se oko diferenciranja što je to HIV, a što AIDS. Međutim, to su sasvim drugačije dijagnoze koje ipak idu jedna drugoj ruku pod ruku. HIV je virus humane imunodeficijencije koji u organizmu prolazi različite stadije uzrokujući AIDS-a ili koji se još može nazvati kao treći stadij HIV-a (3HIV). HIV nakon ulaska u krvotok oštećuje naše stanice imunološkog sustava. Napada stanice bijele krvne loze, limfocite T,  koji na sebi nose CD4 receptore u kojima se umnaža kasnije razara te u konačnici slabi naš imunološki obrambeni sustav.

AIDS ili SIDA jesu li to iste dijagnoze?

SIDA je izvedenica iz francuskog (Syndrome d´ imunodeficiencience acquise) te ima jednako značenje kao i AIDS. U Hrvatskoj se češće koristi naziv AIDS nego SIDA kao i njezine izvedenice, kao npr. „sidaši“ kako bi se smanjila stigmatizacija oboljelih. AIDS je stanje, smrtonosna, spolno prenosiva bolest te terminalni stadij kod zaraze HIV-om te se može ispoljiti i nakon 10 godina latencije (mirovanja) virusa u našem organizmu. Upravo nam to znači i govori da osobe koje su zaražene HIV-om ne moraju imati i AIDS već se on razvije tek kasnije kao najteži i terminalni stadij HIV-a.

Koji su simptomi zaraze HIV-om?

Veliki problem u današnjem društvu za dijagnosticiranje HIV-a je upravo stigmatizacija oboljelih. Jedini način na koji se može doznati radi li se o zarazi ili ne je testiranje. Stoga, u Hrvatskoj „Hrvatski zavod za javno zdravstvo“, u sklopu projekta „Živjeti zdravo“ u centrima za HIV se provode testiranja koja su besplatna te ujedno postoji mogućnost anonimnog testiranja. Time je dostupnost i odaziv testiranju u porastu. Mnogi ljudi godinama nemaju simptoma, a neki koji bi mogli sugerirati da se radi o takvom stanju su: depresija, nagli gubitak na težini, noćna preznojavanja, neobjašnjivi umor, suh kašalj, uvećani limfni čvorovi vrata, ispod pazuha ili u preponama, učestalo visoke temperature, proljev koji traje dulje od tjedan dana, upala pluća, bijele ranice po ustima, crvenkaste ili smećkaste mrlje na koži ili sluznici usta…

Budući su ovi simptomi ne specifični te ih možemo primijetiti i u drugim bolestima ne treba značiti ukoliko zadovoljavate neke od njih da se na temelju toga može postaviti ispravna dijagnoza. Ukoliko s druge strane i zadovoljite neke od nabrojenih simptoma, u obzir treba uzeti i okolnosti u kojima je moglo doći do zaraze te bi nam to trebalo predstavljati prvi alarm za testiranje. Stoga je vrlo važno biti iskren prema sebi i  svome liječniku.

Kako se možemo zaraziti HIV-om?

  • Analni spolni odnos -predstavlja najrizičniji spolni način transmisije virusa ukoliko se ne koristi adekvatna zaštita (kondom) ili ukoliko se osoba se liječi antiviralnim lijekovima za HIV.
  • Vaginalni spolni odnos -nešto je manje rizičan od prethodnog analnog. Oba partnera se na taj način mogu zaraziti. Vaginalna tekućina i krv zadržavaju čestice HIV-a koje se na muškarca mogu prenijeti kroz uretru na vršku penisa ili u slučaju muškog prijenosnika te postojanju nekih ranica ili ožiljaka na muškom spolovilu omogućuju prijenos na partnericu.
  • Prijenos s majke na dijete- perinatalni je najrjeđi način prijenosa zbog brojnih prevencija koje se provode kod trudnica. Virus se može prenijeti u toku trudnoće, prilikom poroda ili putem dojenja. Ukoliko HIV pozitivna majke tokom trudnoće i poroda konzumira propisane lijekove te ih i samo dijete 4-6 tjedana nakon konzumira, stupanj transmisije pada na 1%.
  • Intravenski ovisnici- najpoznatiji način prijenosa je upravo ovaj. Dijeljenje igala te drugih intravenskih naprava koje se koriste u svrhu ubrizgavanja različitih droga i pripravaka.

Kako se HIV NE može prenijeti?

 

  • Međuljudski kontakti (grljenje, rukovanje)
  • Kontaktom s predmetima (olovka, telefon, papir, novac, ručke u javnom prijevozu..)
  • Šmrcanje, kašalj, kihanje
  • Uslužne djelatnosti (frizerski salon, masažer, kozmetičar..)
  • Intimnim kontaktima: ljubljenje usnica, petingom, masturbacijom
  • Domaće, divlje životinje ili ubodi insekata

Kako se HIV liječi?

Uz današnje napredovanje medicine, životni vijek oboljelih je značajno produljen te je kvaliteta života time značajno porasla. Osobe zaražene HIV-om danas žive dulje i zbog toga što liječnici znaju kako pravilno koristiti antibiotike u suzbijanju sekundarnih (oportunističkih) infekcija prije nego se ove uopće razviju. Oblik terapije koja koristi tri lijeka, još se naziva i trojna terapija, odnosno visokoaktivna antiretroviralna terapija (HAART, od engl. Highly Active Retroviral Therapy), pomaže ljudima s AIDS-om .

Svi kod kojih postoji sumnja na: rizično seksualno ponašanje (solni odnosi bez zaštite), spolni odnosi s prostitutkama, državljanima egzotičnih zemalja trećeg svijeta, intravenski ovisnici ili oni koji su intramuskularno ili supkutano unosili bilo kakve supstance u organizam te ujedno dijelili igle ili imali nekada u životu neku spolnu bolest kandidati su za testiranje.


Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.

Obratite nam se s povjerenjem


Nazovite nas telefonski na +3851 3764 246 ili pošaljite upit putem online obrasca u nastavku stranice


Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit