Prirodni porod ili carski rez? - Poliklinika Fleur

Prirodni porod ili carski rez?

vrste kontracepcija
Kontracepcija-da ili ne?
10. kolovoza 2022.
HIV VIRUS istaknuta
AIDS
1. prosinca 2022.

Žensko tijelo je prirodno predodređene za najvažniju životnu ulogu, a to je postati majkom. Već sama trudnoća je neopisivo iskustvo svake pojedine žene, dok porod je još posebnije iskustvo. Neke žene vjeruju u svoje tijelo, ne boje se poroda ili žele izbjeći, ako je moguće, bilo kakvu medicinsku intervenciju ili lijekove pa se odlučuju na prirodan porod. Međutim, takav oblik poroda je danas sve rjeđi i sve su zastupljeniji porodi bez boli. Brojna su pitanja s kojima se mnoge trudnice susreću; ,, Jesam li spremna na porod?",  ,,Da li roditi prirodnim putem?",  ,,Što je to epiduralna anestezija?",  ,,Tko treba roditi carskim rezom, mogu li to biti i ja i hoće li me manje boljeti?"...

Koji su stadiji poroda?

Porod se dijeli u 4 porođajna doba:

 

Prvo porođajno doba započinje s kontrakcijama, a završava dilatacijom (otvaranjem) vanjskog ušća materice. Prema ranijoj literaturi porođaj prvorotkinja traje od 12 do 16h, a višerotkinja 8 do 12 sati. Prema novijim autorima, zbog takozvanog nadgledanog porođaja (uz dirigiranje i objašnjavanja postupaka majci od strane liječnika i medicinskog osoblja kako bi se trudovi što bolje iskoistili), porođaj traje nešto kraće i to prvorotkinjama oko 13h, a višerotkinjama  oko 8h. Ovi vremenski parametri se ne mogu se uzimati kao pravilo jer porod može trajati i kraće. Ušće je pri prelasku u drugo porođajno doba otvoreno između 7 i 8 cm.

Drugo porođajno doba je doba istiskivanja djeteta. Kod prvorotkinja traje 2 sata, kod višerotkinja 1 sat, dok u epiduralnoj anesteziji ova faza traje sat vremena duže (3 sata kod prvorotkinja, a 2 sata kod višerotkinja). 

Treće porođajno doba je doba koje u fiziološkim uvjetima traje od 30 min do 1h, a počinje trenutkom rađanja djeteta te završava istiskivanjem posteljice. Prosječan gubitak krvi u trećem porođajnom dobu je oko 500 ml.

Četvrto porođajno doba počinje istiskivanjem posteljice.  Traje oko 2h. To je doba u kojemu dolazi do zatvaranja oštećenih krvnih žila (u stijenci uterusa) i sanira daljnje krvarenje. Porodilja se nastavlja intenzivno pratiti kako bi se na vrijeme uočile moguće komplikacije i krvarenje.

Zašto prirodni porod?

Trudnoća je razdoblje razvitka novog života. Kako je već poznato dijelimo ga na tri tromjesečja. Termin se postavlja okvirno ovisno o posljednjem danu ženine menstruacije. U posljednjim tjednima trudnoće, uterus (maternica) se počinje pripremati za porođaj, povremenim kontrakcijama (stvrdnjavanjem maternice). Kontrakcijama maternice, dijete se spušta u područje majčine zdjelice. Kontrakcije postaju sve snažnije, cerviks (vrat maternice) se sve više rasteže i postaje sve prošireniji (otvoreniji). Samo dijete se počinje spuštati na sve nižu razinu zdjelice. Pomičući se distalnije, dijete se rotira u svom položaju te eventualno počinje spuštati u porođajni kanal. 

Oksitocin je hormon koji nastaje u hipotalamusu te se luči iz stražnjeg režnja hipofize. Ime mu dolazi od grčke riječi „porod“. Glavni su mu učinci kontrakcija (stezanje) mioepitelnih stanica oko bradavice dojke, što pomaže istiskivanju mlijeka tijekom dojenja, te pojačanje kontrakcija maternice pri kraju trudnoće, čime se olakšava rađanje djeteta. Lučenje oksitocina u oba je slučaja refleksno; potiče ga podraživanje osjetnih receptora oko bradavice dojke tijekom sisanja te rastezanje vrata maternice tijekom rađanja. Brojne su prednosti koje prirodni porod donosi. Neke od njih su: adaptacija respiratornog sustava, jačanje imunološkog sustava, energentski status djeteta, količinu dostupnog kisika djetetu, bolja povezanost majke i djeteta…

Carski rez

Izvodi se rez na trbuhu i maternici te dijete vadi iz maternice liječnik (operater), reže se pupčana vrpca, uklanja posteljica, te se rana zatvara. S obzirom na to da je riječ o kirurškom zahvatu, rodilja je pod anestezijom, najčešće lokalnom (spinalna ili epiduralna), a može biti i opća koja se uglavnom koristi u hitnim situacijama. Kod lokalne anestezije rodilja je budna i svjesna ili je postignuta samo blaga sedacija, no bez osjeta od struka na niže. Nakon rađanja dijeteta i ljuštenja posteljice slijedi zatvaranje svih sedam slojeva kože, potkože, mišića, ovojnica itd., najčešće šivanjem. Na koži se na kraju obično vidi samo rez oko 6-8 cm.

Tko se odlučuje na carski rez?

Osnovno pravilo kaže da se carskom rezu treba pristupiti samo onda kada je za ženu ili fetus ovaj zahvat sigurniji od vaginalnog poroda. Najčešće indikacije za izvođenje carskog reza su: prethodni carski rez, produljeni porod, abnormalna veličina ili položaj fetusa koji onemogućuju normalni porod te abnormalna srčana akcija fetusa koja zahtjeva hitni porod. Također, carski rez može biti predložen majkama s infekcijama koje se mogu prenijeti na dijete, majka s visokim krvnim tlakom ili ako boluju od dijabetesa (imaju šećer). Prethodni carski rez (ili više njih) česta je indikacija za ovaj zahvat kako bi se izbjegao rizik rupture maternice. Međutim, opasnost od rupture kod vaginalnog poroda nakon carskog reza iznosi samo oko 1%, a viša je kod onih rodilja koje su prethodno imale nekoliko carskih rezova ili okomiti rez.

Prirodni porod vs. Carski rez (razlike)

Kako izgleda jedan, a kako drugi porod?

Carski rez, za razliku od prirodnog (vaginalnog) traje oko 30-45 minuta, dok vaginalni može trajati satima. Oporavak nakon carskog reza sličan je oporavku od bilo koje operacije. Stoga, za razliku od vaginalnog poroda, zahtjeva dulji boravak u bolnici nakon poroda, dulje vrijeme za oporavak, a i rizici infekcije su viši. Premda je oboljevanje niže kod carskog reza, ipak brojne popratne „nuspojave“ povećavaju rizik smrtnosti.  Rodilja ostaje u bolnici prva dva do četiri dana nakon zahvata. Kretanje, uključujući lijeganje i ustajanje iz kreveta, često je teško i prilično bolno.

Lučenje hormona i razvijanje respiracijskog sustava djeteta

Svima nam je dobro poznat hormon stresa, koji se naziva kortizol . Kako ga „i mi veliki“ lučimo u raznim stresnim situacijama kao što su psihički ili fizički stresovi (npr. teške fizičke ozljede, traume, operacije) tako ga luče i oni najmanji. Prilikom poroda dijete luči kateholamine (adrenalin i noradrenalin). Oni su važni kako bi se djetetov respiracijski sustav naviknuo na novonastalo stanje kada se rodi. Kako se prilikom poroda maternica stišće i opušta, tako dolazi i do istiskanja tekućine iz djetetovih pluća, na taj se način pročiste i postanu prilagođena (ukoliko se ne radi o neki urođenim promjenama) za respiraciju.

Prilikom izvođenja poroda carskim rezom, respiratorni  stres ima 4 puta veću vjerovatnost pojave, a prilikom primjene epiduralne anestezije ta vjerojatnost raste dvostruko obzirom na prirodni porod. Djeca rođena carskim rezom imaju veće šanse razviti respiratorne i imunološke poremećaje poput astme, atopije, juvenilnog artritisa i upalne bolesti crijeva(IBD).  Kod djece rođenih carskim rezom, prije nego je majka dobila trudove, povezan je način porođaja sa smanjenom količinom proizvodnje citokina koji potiču upalne procese kod djeteta, što onda povezuje način porođaja sa razvitkom neonatalnog imunosnog sustava.

Imunitet djeteta

Nadalje, prilikom prolaska djeteta kroz majčin porođajni kanal ono dolazi u direktan kontakt s majčinom mikrobiotom što neće biti slučaj prilikom carskog reza zbog čega je imunizacija smanjena. Djeca rođena vaginalnim porođajem imaju kolonije bakterije na svojoj koži, usnoj i nosnoj šupljini te u crijevu slične vaginalnom mikrobiomu. Nasuprot tome djeca rođena carskim rezom imaju mikrobiom sličniji mikrobiomu majčine kože. Prema tome, djeca rođena carskim rezom mogu imati slabiji imunitet, jer nisu izloženi potencijalnim patogenima kao djeca koja su rođena vaginalno. Dokazivanjem na animalnim modelima, dokazano je kako mladunci pokazuju i smanjenju sposobnost refleksa sisanja ( a samo majčino mlijeko bogato je protutjelima  koja su izrazito bitna za održavanje imunološkog sustava djeteta).

Pripreme za porod

Na samom kraju, poroda se ne treba bojati, važno je vjerovati u sebe ali i stručnom osoblju koji pomaže tijekom poroda. Liječnik u Rodilištu će dobro procijeniti koja je opcija poroda za pojedinu ženu najbolja i tako vas savjetovati. Približavajući se samom terminu brojne su trudnice uznemirene pa kako bi za sam čin time bile spremije nadamo se kako će pokoji savjet dobro doći.

Uz pripremanje torbe za rodilište, pripremite sve potrebne stvarčice koje bi Vaše dijete moglo trebati unaprijed, informirajte se o porodu te kao i uvijek ne zaboravite na same sebe i ne zaboravite vježbati. Uz svakodnevnu rekreaciju ( jednostavnije vježbe u teretani bez teških utega, duge šetnje…) pred sam porod se preporučuju i vježbe disanja. Za potrebne detalje oko vježbanja najbolje je savjetovati se s vlastitim ginekologom koji će Vas najbolje uputiti ovisno o rizičnim čimbenicima.


Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.
Obratite nam se s povjerenjem

Nazovite nas telefonski na +3851 3764 246 ili pošaljite upit putem online obrasca u nastavku stranice


Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit