Što je mini - flebektomija


Mini flebektomija, koja se naziva i ambulantna flebektomija je postupak kojim se uklanjaju površinske vene kroz sitne rezove na koži (mikro-ekstrakcija). Postupak koji uključuje kirurško odstranjivanje ispupčenih proširenih vena, segment po segment kroz mikro (1-2mm) rezove. Pacijent će nositi kompresivne čarape za 2-3 tjedna nakon operacije. Mini flebektomija se obavlja pod lokalnom anestezijom, a pacijenti ne bi trebali osjećati nikakvu bol tijekom postupka. Neki bolesnici mogu osjećati minimalnu, ako je uopće ima, nelagodu tijekom i nakon zahvata. Privremene modrice i oteklina u tretiranom području je tipična i minimalizira se sa nošenjem kompresivnih čarapa. Mali rezovi uobičajeno ne zahtijevaju postavljanje šavova. Pacijent nakon zahvata može nastaviti normalno hodati.


Koje su moguće komplikacije?


Povremeno, preostala vene mogu postati trombozirane i upaljene, tj. nastane tromboflebitis. Over-the-counter protuupalni lijekovi i kompresivna čarapa, te vrijeme ublaže i liječe to stanje. Rijetko, senzorni živac može biti povrijeđen i rezultat je gubitak osjeta kože na malom tretiranom dijelu kože.


Kada se koristi mini - flebektomija?


Tipično, vene tretirane ovom metodom su veće, ispupčene i proširene vene. Mini flebektomija se često kombinira s nekim procedurama uklanjanja i vene safene, kada je potrebna opća anestezija prilikom zahvata.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit