Vaskularna kirurgija

USLUGE

*Subspecijalistički vaskularni pregled, preoperativni pregled uključuje i Doppler vena noge
**Tretiranje manjih do srednje velikih varikoziteta i retikularnih vena sklerozansom (pjenom) uz pomoć UZV-a (jedna noga se sastoji od 5 regija)

Vene imaju jednosmjerne ventile kako bi se spriječio protok unatrag. Pravilno funkcioniranje venskog sustava ovisi o složenom nizu ventila. Proširene vene razvijaju polako i postaju abnormalno debele, uvijaju se i tako proširene tijekom vremena imaju ventile koji su postali disfunkcionalni.

Nije jasno što točno uzrokuje da venski zalisci rade manje učinkovito. Neke teorije sugeriraju naslijedne probleme tih ventila ili abnormalnosti venskog zida, zbog čega neki pacijenti imaju premalo ventila ili imaju ventile koji ne funkcioniraju ispravno.

Uzroci proširenih (varikoznih) mogu se podijeliti u prirođene i stečene. Najčešći stečeni uzrok je povećan venski tlak, ili venska hipertenzija. Proširene vene u nogama često se odnose na prisutnost venske hipertenzije u temeljnim proširenim vena uslijed disfunkcije ventila. Stečene teleangiektazije koje se ne odnose na druge venske abnormalnosti, uključuje rosacea, oštećenja od sunca, izlaganje zračenju, ozljede i terapija kortikosteroidima.

Čimbenici koji utječu na razvoj proširenih vena su:

  • Starost: Rizik od proširenih vena raste s dobi i proširene vene obično se javljaju u srednjim godinama. Starenje uzrokuje trošenje i propadanje venskih zalistaka, koji mogu izazvati protok venske krvi unatrag i dovesti do venske hipertenzije.
  • Spol: Žene imaju četiri puta veću vjerojatnost za razvoj proširenih vena nego muškaraci.
  • Trudnoća: Trudnoća je važan čimbenik u formiranju proširenih vena.
  • Lifestyle / Zanimanje: dugotrajno sjedenje i stajanje je faktor rizika za razvoj proširenih vena.
  • Obiteljska anamneza: Ako ostali članovi obitelji imali proširene vene, postoji veća vjerojatnost da ćete ih i vi imati.
  • Pretilost: Prekomjerna tjelesna težina bolesnika daje povećane šanse za razvoj proširenih vena.

Obratite nam se s povjerenjem

Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit