Zamrzavanje jajnih stanica - Poliklinika Fleur

Zamrzavanje jajnih stanica

dječja ginekologija
Karakteristike izgleda i funkcije spolnih organa kod malih djevojčica
31. svibnja 2023.
hemoroidi
Liječenje hemoroida laserom
21. studenoga 2023.

Ubrzan način života i stres već su dobro poznati krivci odgovorni za razvijanje brojnih bolesti današnjeg modernog materijalističkog društva.

S druge strane, žene se danas sve kasnije odlučuju za prvu trudnoću, što zbog posla i karijere, što zbog potrebe za potpunim osamostaljivanjem.

Međutim, unatoč izrazitom napretku tehnologije i medicine kao grane, starenje organizma je nezaustavljiv proces. Samim time, plodnost žene kao i funkcija jajnika ima svoj „kapacitet rada“. Otkucavanje ženinog biološkog sata se ne može usporiti.

Isto tako, čak 17% parova u Republici Hrvatskoj pati od neplodnosti te se u većini slučajeva odlučuju na neki od postupaka asistirane reprodukcije, koji između ostalog podrazumjevaju i zamrzavanje jajnih stanica.

Tko sve može zamrznuti jajne stanice?

Da li se nekim osoba preporuča zamrzavanje jajnih stanica?

Kakav je to proces, te je li siguran?

Brojna su pitanja koja muče pacijente te ćemo ih pokušati razraditi u daljnjem tekstu.

Što je to zamrzavanje jajnih stanica?

Stručan naziv za ovu proceduru je kriopohrana jajnih stanica.

To je procedura kojom se hormonima stimuliraju jajnici žene na veću proizvodnju jajnih stanica. Potom se one uzimaju, naglo zamrzavaju i pohranjuju do trenutka dok ih pacijentica ne želi iskoristiti ili ukoliko se jajne stanice doniraju, znači sve dok ne postoji potreba za njihovom uporabom.

Zašto stimuliramo jajnike?

Tijekom normalnog menstrualnog ciklusa žena stvara po jednu jajnu stanicu unutar folikula. U svakom menstrualnom ciklusu se određeni broj folikula međusobno natječe za dominaciju te će samo jedan folikul sa jajnom stanicom dozrjeti, a ostali prestaju s rastom i odumiru. Postupkom stimulacije jajnika, folikuli koji bi fiziološki bili odbačeni, na ovaj će način biti spašeni te u jednom ciklusu možemo dobiti više dominantnih folikula, tj.jajnih stanica. Stimulacija jajnika provodi se hormonskom terapijom (lijekovima) koji se daju po strogo definiranim protokolima. Važno je da vas u tome vodi isključivo liječnik koji ima iskustva, budući da je terapija drugačija za svaku pacijenticu.

Tko sve može zamrznuti jajne stanice?

Ova nova tehnika nudi nadu, posebice ženama reproduktivne dobi koje žele ostvariti trudnoću, a nisu u mogućnosti prirodnim putem.

Budući da sa godinama i sama jajna stanica stari te postoje veće šanse komplikacija kao npr. kromosomske abnormalnosti, preporuča se uvijek  koristiti jajne stanice iz što mlađe životne dobi.

Stoga, mlade žene koje žele sačuvati svoju plodnost za budućnost i žele odgoditi rađanje, ali ujedno sačuvati kvalitetu jajnih stanica s godinama se odluče na ovaj postupak.

Uz zamrzavanje jajašca i embrija se stvara zaliha za iduće trudnoće, a stopa iznesene trudnoće se ne razlikuje od trudnoće začete prirodnim putem gdje embriji ili jajašca nikada nisu bili zamrznuti.

Znači na ovaj postupak se mogu odlučiti mlade djevojke koje još nisu našle partnera, ali žele sačuvati zdrave jajne stanice. Nažalost, postoje pacijentice kojima se preporuča ovaj postupak jer su oboljele od malignih bolesti te su izložene zračenju zbog terapije.

Postoji li dobna granica?

Budući da vjerojatnost začeća sa zamrznutim jajnim stanicama ovisi o kvaliteti istih u trenutku pohrane, svakako se preporučuje odlučiti se na zamrzavanje jajnih stanica prije srednjih 30-ih. Obično klinike za neplodnost imaju gornju dobnu granicu između 40 i 45 godina.

Može li se procijeniti plodnost?

Uglavnom može. Danas postoje brojne pretrage koje se mogu koristiti u procjeni rezervoara jajnika. Rezervoarom ćemo definirati stanje jajnika da ima sposobnost „odabirom“ jedne jajne stanice koja će biti oplođena dati zdravu i uspješnu trudnoću. Žene za razliku od muškaraca imaju, možemo reći, ograničen broj spolnih stanica koji s godinama pada. Djevojčice se rađaju s rezervoarom od 6 do 7 milijuna jajnih stanica koji nakon puberteta pada na broj oko 300 000. Brojne promjene u ženskom tijelu (PCOS, endometrioza, menopauza, zračenja, operacije) utječu na dodatnu iscrpljenost i disfunkciju jajnika kao rezervoara spolnih stanica.

Biokemijske pretrage koje koristimo za procjenu su: folikulostimulirajući hormon (FSH) i antimullerov hormon (AMH) te ultrazvučni pregleg (broj antralnih folikula- AFC)

Folikulostimulirajući hormon

Kao što mu i naziv kaže, to je hormon koji stimulira rast i dozrijevanje folikula jajnika. FSH se  luči iz adenohipofiize. Hormon je koji se luči kroz cijeli život te ne ovisi o dobi. Hormon s jajnicima funkcionira preko mehanizma obrnute povratne sprege. Što to znači? Kada se luči FSH i djeluje na jajnike, jajnici počinju proizvoditi i sazrijevati folikule, i to će biti signal za hipofizu da smanji lučenje FSH. Ukoliko su jajnici disfunkcionalni, količina FSH se povećava kako bi potaknula jajnik na rast folikula i to će se očitovati kao povećanje vrijednosti FSH za 10 do 20 IU. Sve se to dešava upravo zbog nedostatnog odgovora jajnika koji bi normalno uvjetovao smanjenje FSH.

Antimullerov hormon

Folikuli u jajnicima (primarni, preantralni i antralni) su građeni od granuloza i teka stanica. Granuloza stanice proizvode glikoprotein (AMH) čija vrijednost u krvi samim time ovisi o količini prisutnih folikulula u jajnicima. Zbog ranih folikula koji izlučuju AMH, njegova je koncentracija stabilna unutar ciklusa i može se mjeriti tijekom cijelog ciklusa. Kako se broj folikula sve više smanjuje s dobi, istodobno se smanjuje i razina AMH. Upravo nam on služi kao jedan od pokazatelja preostale rezerve jajnika. Ovaj nam je hormon bitan u procesima IVF-a jer je pokazatelj moguće dobivenih jajnih stanica. Njime se može predvidjeti hoće li jajnici pacijentice prejako ili preslabo reagirati na stimulaciju ovulacije. Premda je AMH pokazatelj broja jajnih stanica, ipak nam ne daje informacije o kvaliteti samih stanica. Vrijednosti od 0.0- 2.2 su vrlo niske koncentracije, dok vrijednosti između 28.6-48.5 predstavljaju optimalne vrijednosti za trudnoću. Međutim, kod PCO vrijednosti AMH su obično visoke, što je paradoks jer je plodnost smanjena, ali je visoka razina posljedica velikog broja malih folikula „zarobljenih“ ispod ovojnice jajnika.

Kome se preporuča procjena rezerve jajnika?
  • Žene koje odgađaju, svjesno i voljno, trudnoću iza 35-te i 40-te godine života
  • Žene koje se podvrgavaju procesu MPO (medicinske potpomognute oplodnje) 
  • žene s otkrivenim mozaicizmom gena 45X
  • žene koje su pušači
  • žene koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu preranog ulaska u menopauzu
  • žene podvrgnute terapijskim zahvatima zračenja
  • djevojke i mlade žene s dijagnosticiranom endometriozom
Kako očuvati jajne stanice i plodnost?

Jedini način doista je proces kriopohrane jajnih stanica.

Ono što možemo još učiniti je unaprijediti i čuvati reproduktivno zdravlje. Promjenom stila života i navika: smanjiti pušenje, pokušati reducirati stres, uravnotežiti prehranu, tjelesna aktivnost…

Na intimno zdravlje žene, nedvojbeno utječe normalna mikroflora (vagibiom) koja se nalazi u vaginalnom području. U tom području uglavnom prevladavaju dobre bakterije roda Lactobacillus. Bilo kakve promjene u sastavu mikroflore: korištenje alkalnih pripravaka-sapuna u području rodnice, pad imunološkog sustava, neadekvatna prehrana, hormonski disbalans te korištenje nekih lijekova samo su neki  od razloga narušavanja mikroflore te posljedično češćih infekcija. Tegobe se mogu prevenirati i redovitim ginekološkim pregledima.


Napisano od: Dr.sc. Ivana Pentz, Specijalist ginekologije i opstetricije-subspecijalist humane reprodukcije.
Obratite nam se s povjerenjem

Nazovite nas telefonski na +3851 3764 246 ili pošaljite upit putem online obrasca u nastavku stranice


Ne odgađajte zdravlje

Pošaljite upit